![](/media/lib/255/n-gorzka-czekolada-181326fb80b003b63a258e0dabda8626.jpg)
Czekolada zapobiega migotaniu przedsionków?
24 maja 2017, 13:01Regularne jedzenie czekolady może obniżać ryzyko rozwoju migotania przedsionków. Korelacja wydaje się najsilniejsza w przypadku 1 porcji (30 g) czekolady na tydzień dla kobiet i 2-6 (60-180 g) dla mężczyzn i oznacza ryzyko niższe o, odpowiednio, 21 i 23%.
![](/media/lib/275/n-goya-38e623c9c09d3520fe94207712a4e564.jpg)
Wielki malarz cierpiał na rzadką chorobę autoimmunologiczną
28 kwietnia 2017, 12:37Co roku jeden z uczestników Historical Clinicopathological Conference dostaje do zdiagnozowania historyczny przypadek medyczny. Diagnosta do czasu postawienia diagnozy nie zna tożsamości pacjenta. W przeszłości diagnozowano np. Karola Darwina.
![](/media/lib/260/n-waga-lazienkowa-7c93a18cb2e7611925fa45fe323147f3.jpg)
Lipokalina 2 - kostny hormon hamujący apetyt
9 marca 2017, 13:59Lipokalina 2, hormon uwalniany przez komórki kości, hamuje apetyt. Wskazują na to badania na myszach, przeprowadzone przez naukowców z Centrum Medycznego Columbia University (CUMC).
![](/media/lib/122/n-kromki-ca4642c3732b8801d4d1f60e08dcf600.jpg)
Wiadomo, który etap produkcji chleba najbardziej obciąża środowisko
1 marca 2017, 12:46W wielu częściach świata chleb jest podstawowym produktem spożywczym. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili się przyjrzeć wpływowi środowiskowemu bochenka chleba i sprawdzić, na którym etapie jego produkcji powstaje najwięcej gazów cieplarnianych.
![](/media/lib/139/n-szczur-3ebfcc4b21c5aedf8cd1aaf643205686.jpg)
Mikrobiom wpływa na rozwój nadciśnienia
6 lutego 2017, 13:00Mikrobiom wpływa na rozwój nadciśnienia u szczurów. Wyniki badań ukazały się w piśmie Physiological Genomics.
![](/media/lib/267/n-lhcb-79b78309c15dab5e6f19bb763624464f.jpg)
LHC dostarczył dowodu na zaburzenie symetrii CP w barionach
1 lutego 2017, 11:55Podczas eksperymentów prowadzonych w Wielkim Zderzaczu Hadronów, a konkretnie w LHCb, zauważono zjawisko, które może pomóc w rozwiązaniu zagadki brakującej antymaterii we wszechświecie
![](/media/lib/261/n-wplyw-dobowych-oscylacji-bakterii-na-gospodarza-5eee0446252c7f9fb0d58a199edaccbe.jpg)
Wędrówki mikrobiomu regulują zegar gospodarza
2 grudnia 2016, 13:06Regularne drobne ruchy bakterii w jelicie wpływają na zegar biologiczny gospodarza. Dzieje się tak, bo w miarę upływu dnia tkanka przewodu pokarmowego styka się z różnymi mikroorganizmami i ich metabolitami.
![](/media/lib/261/n-autorzy-badania-50c166eda4565671fd39881cc0b8c4c5.jpg)
Funkcjonowanie układu przedsionkowego pogarsza się od 40. r.ż.
29 listopada 2016, 10:55Powyżej 40. r.ż. progi reakcji układu przedsionkowego, który odpowiada za czucie głębokie, równowagę i dotyk, zaczynają się podwajać co 10 lat.
![](/media/lib/261/n-fazy-rozwoju-qlls-35be561efd30d3845d0a36393c9db33c.jpg)
Po ponad 150 latach wyjaśniono, czemu powierzchnia lodu jest mokra
24 listopada 2016, 14:25Zespół z Uniwersytetu Hokkaido rozwiązał ponad 150-letnią zagadkę powierzchniowego topnienia lodu w ujemnych temperaturach. Udało się to dzięki zaawansowanej mikroskopii optycznej, opracowanej z firmą Olympus.
![](/media/lib/260/n-neuron-c7e2bbcf66b1b0ee6da8b70afd6c5746.jpg)
U myszy z ChA antybiotyk przywraca komunikację neuronów
16 listopada 2016, 12:45Antybiotyk ceftriakson częściowo usuwa u myszy zaburzenia synaptyczne i przywraca komunikację między neuronami w obszarach mózgu uszkodzonych przez blaszki beta-amyloidu.